Vad är sökmotoroptimering (SEO)?

Lästid: 3 minuter

Vi lever i en digital värld som under 2020 har mognat mer med remote work, fokus på digital marknadsföring och försäljning. Självklart leder detta till att det är viktigare nu än någonsin att ha en fantastisk och optimerad hemsida, så att potentiella kunder hittar just dig i vimlet. En viktig faktor för att verkligen synas i alla sökningar som görs på Google är att ha en sökmotoroptimerad hemsida. Va betyder då den Engelska termen SEO som på svenska översätts till sökmotoroptimering? I detta inlägg går vi kortfattat igenom vad sökmotoroptimering är.

Vad är sökmotoroptimering?

Search Engine Optimization (SEO) eller sökmotoroptimering på svenska. Är det arbete du gör för att optimera din hemsida/landningssidor för att ranka högt på Google eller andra sökmotorer. Sökmotoroptimeringen fokuserar på att förbättra din organiska rankning d.v.s icke betalda sökresultat. Detta är grundstenen i ditt arbete för att få fler besökare till din hemsida, samt är en viktig del i den digitala marknadsföringen.

Sökmotoroptimering process bild

Hur fungerar Google´s algoritm?

När en person gör en sökning via bland annat Google.com så bestämmer Googles algoritm vilka hemsidor som ska visas högst. Det betyder att vissa hemsidor som rankar högt för just den sökning du gör, hamnar högst upp i listan av fler miljoner möjliga resultat. De flesta klickar enbart på de första länkarna som dyker upp i sökningen. Om din hemsida rankar dåligt kommer du troligen få väldigt få besökare till din hemsida. Därför vill man optimera sin hemsida för att Google´s algoritm ska ge din hemsida ett bra poäng, så att du rankar högt.

Själva Google algoritmen är hemlig och ingen vet exakt vad Google tittar på när dem rankar en hemsida. Men det finns en generell ide och tips på vad som ger bättre resultat. Det är just därför det är viktigt med sökmotoroptimering, att synas högt upp bland sökresultaten och öka antalet besökare till din hemsida. Det finns två viktiga kategorier som Google´s algoritm kan delas in i: On-page SEO och Off-page SEO.

On-page sökmotoroptimerings faktorer

Hur din hemsida rankas på Google bestäms av en mängd faktorer. Delvis styrs detta av det som kallas on-page faktorer. Vilket inkluderar tekniska aspekter såsom hur bra koden är och hur snabbt hemsidan laddas. Hur bra och relevant innehållet är på hemsidan, vilka keywords som finns i texten på hemsidan som är en viktig del av Googles algoritm. Till hur bra användarupplevelsen är på din hemsida, böand annat hur länge folk stannar och om man klickar vidare i innehållet. Allt detta sker på din hemsida och dina landningssidor, som Google går igenom och matar in i sin sökmotoroptimerings algoritm.

Off-page sökmotoroptimerings faktorer

Förutom det som sker på din hemsida tittar Google även på sådant som sker utanför hemsidan. Detta kanske låter konstigt, men det betyder bara att man även tittar på sådant som du inte alltid direkt kontollerar själv. Det inkluderar även andra hemsidor som länkar till din hemsida. Samt delningar i sociala medier eller om du bara har en lokalt förankrad verksamhet. Det viktigaste här är egentligen att bygga länkar. Detta är något man pratar mycket om i sökmotoroptimering, ju fler andra bra rankade hemsidor som länkar till din hemsida. Ju bättre rankas din hemsida och vise versa. Mycket material och strategier har tagits fram för att uppnå detta, det finns inte en väg att ta. Tidigare har många kunnat spamma hemsidor och länkat mellan dessa. Men Google´s algoritm blir smartare hela tiden och detta är inte lika enkelt idag.

Inom vissa branscher är det svårt att stå ut och ranka bättre än konkurrensen. Hur mogen och välutvecklad din bransch är kan påverkar din rankning då många stora spelare har gjort ett gediget arbete med att alltid rankas högst. I slutändan kommer det ner till kvalitet från början till slut.

Grundläggande sökmotoroptimering

Bland det viktigaste du kan göra för att ranka och med sökmotoroptimering är att alltid ha en väl byggd hemsida med kvalitetsinnehåll. Detta är A och O för att lyckas med optimeringen. Det är svårt att ”lura” Google´s algoritm, du tjänar på att bygga en långsiktig och hållbar digital strategi. Du kommer automatiskt få en hög rankning om din hemsida innehåller kvalitet och att du skapar ett värde för besökaren. Googles mål är i slutändan att indexera alla hemsidor och analysera dessa i sin algoritm. Sedan se till att de som gör sökningar alltid får det mest relevanta och bästa resultatet. Man ska inte stirra sig blind på söktermer eller keywords, detta är enbart en del av sökmotoroptimeringen.

Att konsekvent och permanent få en hög rankning på Google kräver ett tydligt sötmotoroptimerings fokus. Du måste ha en genomgående strategi för att få helheten optimerad och ge besökaren det som hen vill ha, samt förväntar sig av din hemsida.

Sammanfattning av sökmotoroptimering

För att sammanfatta sökmotoroptimering så handlar det om att optimera din hemsida för att få en hög rankning på Google´s sökresultat. Detta uppnår du genom att skapa kvalitativt innehåll, ha en väl strukturerad och tekniskt byggd hemsida. Se till att besökaren får den information som den letar efter och att det är enkelt att navigera fram bland landningssidorna. Allt detta kommer leda till en bättre rankning på Google och förhoppningsvis fler besökare och kunder. Det långsiktiga tänket är det som leder till framgång i slutändan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.