Hur gör man en sökordsanalys?

Lästid: 8 minuter

En sökordsanalys är första steget i att sökmotoroptimera de texter du skriver för din hemsida eller blogg. Detta bör vara en grundläggande del i din strategi för att sökordsoptimera dina landningssidor och blogginlägg. Innan du börjar skriva på innehållet bör du ha koll på vilka söktermer dina besökare använder, kommer använda. De söktermer dina besökare använder kommer vara de sökord du ska använda dig utav. Utifrån dessa sökord skriver du sedan dina texter. Låter det konstigt? Ja lite kanske. Men dessa är tänka att bara ge dig ett ramverk för att skriva ditt innehåll. Vad heter sökord på Engelska? Det heter keywords. Detta inlägg innehåller sponsrade länkar till Inkclub.

Vad är sökordsanalys?

Svenska ordet sökordsanalys är inte lika sexigt som Engelskans keyword analysis. Detta är en fundamental del av ditt arbete av att optimera din sajt för sökmotorerna. Det handlar om att ta fram en lista med sökord som hjälper dig att få en högre rank på bland annat Google. För att få farm en lista med fantastiska sökord och söktermer, behöver du gräva ner dig i den målgrupp du vill nå. Det vill säga, förstå vad dessa troligen kommer söka efter. Vilket kommer leda dem till din sajt.

Vilka sökord eller söktermer skriver din målgrupp in på sökmotorerna? Vad förväntar dem sig få för resultat, baserat på deras sök? Med en tydlig och sammanfattad sökordslista kan du fokusera att skriva innehåll som matchar vad andra människor söker på. Ju bättre du är på att träffa rätt med kvalitativa sökord, ju bättre och mer kvalitativ trafik får du till din hemsida.

Att ta fram rätt sökord är en konstant pågående process och något som man måste se över då och då.

Är sökordsanalys viktigt?

En grundläggande sökordsanalys är viktig för att det förtydligar vilka söktermer din målgrupp använder sig utav. Genom att förstå detta är det mycket enklare att skriva texter som ger bra resultat via sökmotorer. Alldeles för många använder enbart ord som beskriver som produkt (som exempel). Medan den målgrupp man skulle vilja nå kanske använder helt andra ord när dem söker online. När detta sker, så hittar inte dessa människor din sajt. Du förlorar potentiella kunder.

Om du till exempel hyr ut ett semesterhus i Spanien, så kan du inte enbart satsa på sökorden ”semesterhus”. Medan om du optimerar dina texter och landningssidor för ”semesterhus i Spanien” har du mycket större chans att nå rätt målgrupp.

På samma sätt bör du inte optimera ditt innehåll för söktermer som andra människor inte använder. En konkret sökordsanalys säkerställer att du skriver innehåll med söktermer som din målgrupp använder. Det leder till att dina sidor optimeras för just den trafiken = högre Google rankning.

Du kan även titta på något som kallas för Search Intent, vilket betyder att du även förstår vad sökaren är ute efter i slutändan. Letar personen efter information? Att köpa något?

Grundläggande koncept för sökordsanalys

Några saker du bör känna till innan vi går vidare är sökord/sökterm, ”Long-tail” sökord och sökordstrategi.

Ett sökord eller en sökterm är de ord som du vill att en specifik landningssida eller blogginlägg på din sajt ska synas på i Google. På så sätt visar sökmotorer din hemsida som resultat när någon söker på just det sökordet eller söktermen. Därför behöver du göra din analys för att hitta vilka sökord du vill fokusera på. Det vill säga sådant som människor troligen kommer söka på för att hitta din sajt.

Long-tail sökord är mer specifika och riktade. Dessa fokuserar ofta på en niche. Ju längre och mer specifika söktermer är, ju enklare är det att få en hög Google rankning på dessa sökord. Därför att det det är troligen inte lika hög konkurrens kring just dessa sökord. Det kan resultera i att färre ser din hemsida i sökresultatet, men de som gör det är tillhör troligen just den specifika målgrupp du vill nå.

Den sökordsstrategi du väljer att använda ska baseras på din sökordsanalys. Vilket innehåll ska du skapa först? Ska du fokusera på mindre specifika eller mer specifika sökord? Hur och när tänker du publicera detta? Är det en produktsida, ett blogginlägg eller guide i form av en video?

Det är också viktigt att förstå intentionen hos den som Googlar. ”Search intent” på Engelska. Det handlar inte helt och hållet om sökord. Utan att förstå vad personen som Googlar efter något verkligen är ute efter. Hitta information om något köpa något. Det kan finnas många olika underliggande skäl. Det du erbjuder på din sajt bör vara lösningen på deras problem.

Hur gör man en sökordsanalys?

Okay nu kommer vi till det du är ute efter. Hur gör man en sökordsanalys? Det finns 8 stycken viktiga steg du bör ta i ditt analysarbete. Nedan vägleder jag dig steg för steg igenom processen. Google har ett sökordsanalys verktyg som jag kan rekommendera.

1. Vad vill du uppnå?

Innan du kör igång och börja analysera vilka sökord du ska använda, är det viktigt att tänka igenom vad du vill uppnå. Reflektera på frågor som; vad är huvudsakliga målet för min verksamhet? Vad gör mitt erbjudande speciellt? Vilka är mina målgrupper? Vilka saker lovar jag på min sajt? Ta din tid att tänka igenom detta och skriv ner dina svar. När du väl svarat på dessa frågor, har du tagit första steget på din sökordsanalys.

Inom en del branscher finns det väldigt mycket konkurrens, med stora företag som har stora budgetar för just sökordsoptimering. Att vara i direkt konkurrens mot dessa kan vara svårt och att få en hög rank på samma sökord är utmanande. Därför måste du hitta vad det är som gör dig och ditt erbjudande unikt. Hitta sin nisch inom den bransch du verkar inom.

2. Skapa en lista med sökord

Det andra steget du bör ta är att skapa en lista med sökord som du tänker använda dig utav. Med steg 1 färskt i minnet handlar det nu om att tänka som din målgrupp. Vad säker dessa människor efter? Vilka ord eller söktermer använder dem för att hitta det dem letar efter? Vilka av deras problem löser din produkt eller tjänst? Skriv ner så många svar som möjligt. Om du är tydlig med vad du vill uppnå, är det enkelt att förstå hur du kan nischa in din sajt. Det är dessa sökord som du vill att din målgrupp ska hitta dig via.

3. Gör din sökordsanalys

Efter att du skapat din lista med sökord är det dags att analysera varje sökord eller sökterm. Det finns som tur är mängder med verktyg som kan hjälpa dig på vägen. Bland annat har Yoast SEO ett verktyg förutom Googles egna du kan titta på.

Börja med att Googla de sökord som du har i din lista. Vilka föreslagna sökord eller söktermer kommer upp i Google medan du skriver in sökordet? Det är sådant som andra har en högre chans att söka efter. Eftersom att Google vet att detta är sådant man ofta söker efter. Det går även att titta på relaterade sökresultat på resultatsidan av det du sökt efter. Testa minst två olika verktyg för att få fram bästa resultaten.

Sammanställ alla resultat med de sökord eller söktermer som skulle generera mest trafik till din hemsida.

4. Glöm inte bort ”long-tail” sökord

Det är otroligt vanligt att man helt och hållet enbart fokuserar på de mest populära sökorden när man gör sin sökordsanalys. Problemet med detta är att många ”vanliga” sökord redan är hårt ansatta av stora företag, som har gjort ett ordentligt arbete för att få en hög rank på dessa sökord i Google. Därför kan det ibland ge ett större värde i att även satsa på long-tail sökord. Dessa har vanligen lägre volym med trafik men också mindre konkurrens. Det kan därför vara enklare att få högre rankning på dessa sökorden. Inte bara det, long-tail sökord har ofta bättre konverteringsgrad än. Då dessa ofta fokuserar på en specifik produkt eller nisch.

Ett long-tail sökord är ofta längre än en vanlig sökterm. Detta skulle tillexempel kunna vara ”Sökordsanalys Google för svenska företag i Stockholm”. De verktyg som nämnts i steg 3 kan hjälpa dig hitta fler varianter av sökordskombinationer.

Så glöm inte bort att få med long-tail sökorden i din lista också. Kan vara enklast i ett exceldokument där du kan ha fler kolumner för fler sökord och söktermer. En fördel med ett sådant dokument är att du sedan kan använda det för att skapa en tydlig struktur på din hemsida. Ju längre dina long-tail sökord är ju längre ner i hierarkin bör denna sidan eller blogginlägg ligga.

5. Analysera konkurrensen för sökorden

Beroende på konkurrensen för de sökord du vill rankas för, bör du fundera på om sökord eller long-tail säkord är den bästa vägen för din situation. Om det är hög konkurrens inom just din nisch, kommer det vara svårt att raknas högt på breda sökord. Vid det motsatta fallet har du en hög chans att få hög rank på just de sökord du vill satsa på. Det är bra i detta fallet att göra en benchmark, jämförelse av dina sökord och konkurrensen.

Ta fram din lista med sökord. Börja med huvud termen du vill satsa på. Kolla på sökmotorresultaten (SERP) du får på denna sökterm. De resultat som poppar upp är den konkurrens du kommer ha på dessa sökord och söktermer. Vilka resultat kommer upp? Är det företagshemsidor? Hur professionella är dessa? Platsar du in bland dessa resultaten?

Det är mycket svårare att få en hög rank när du tävlar mot större företag och organisationer. Om dessa dessutom är välkända varumärken som syns mycket i reklam, är det en ännu större utmaning att slå dem. Titta på deras innehåll, är det välskrivet och optimerat? I vissa fall har du möjlighet att skapa bättre innehåll för att slå dem.

Ta också en titt på de annonser som kommer upp i sökresultatet. I Google Adwords kan du kolla vilka sökord som har hög pay-per-click, dessa är svårare att ranka på högre organiskt.

Skriv ner alla insikter och resultaten du får i ditt exceldokument.

6. Vad är besökarnas intention?

Din sökmotorstrategi bör fokusera på vilken lösning tillhandahåller du till besökarnas problem? De flesta som använder en sökmotor är på jakt efter att antingen hitta information eller svar.

Försök ta reda på vilken intention en person har som gör en sökning på Google. Är det för att få tag på information? Göra en undersökning om en viss produkt innan ett köp? Eller på jakt efter att specifikt köra något?

Oavsett vad personer söker efter så bör du förstå detta i din analys. Genom att titta på de resultat som kommer upp i sökmotorn när du gör en sökning på sökord, får du en idé om vad majoriteten är ute efter. Är det mestadels produktsidor som kommer upp? Är det mest bloggar och informativa hemsidor? Detta ger ett hum om vad Google tror är personens intention med sökningen.

Skriv ner de resultaten du hittar i ditt excel.

7. Bestäm vilken sökordsstrategi du ska använda

Baserat på datan du har samlat in nu, kan du ta fram en sökordsstrategi. Om du tagit stegen som är förklarade ovan bör du nu ha ett excel med sökord och information om konkurrensen. Samt förstå intentionen bakom de Google sökningar din målgrupp gör.

Nu bör du ställa dig frågan: Hur jämför sig min hemsida i förhållande till de som kommer upp i sökmotor resultatet (SERP)? Är ditt företag förhållandevis lika stort och har lika stor marknadsföringsbudget som konkurrensen? Om ja, fokusera på de sökord du fått fram. Om inte, bör du satsa först på long-tail sökord för att få en högre rankning. Genom att fokusera på ett kombinerat antal long-tail sökord kan generera en hel del trafik. När du väl börjat få en hög rankning för dess long-tail sökord, blir det enklare att få resultat med huvud sökorden.

Tänk igenom det innehåll du tänkt skapa. Vad är intentionen bakom sökorden du tänkt använda? Vad letar din målgrupp efter? Kan du skapa något som inte redan finns? Eller vad kan du göra bättre?

8. Börja bygga landningssidor

Egentligen är detta steg något som är separerat från sökordsanalysen, men det är så klart en viktig del. Att skapa fantastiska landningssidor med bra innehåll är nyckeln till framgång. Däför bör du också bygga landningssidor för varje sökord och sökterm. Detta är så klart ett långsiktigt arbete, men där din sökordsanalys hjälper dig att prioritera vilket innehåll du ska ta fram.

För dina allra viktigaste sökord ska du bygga något som kallas för ”pillar pages”på Engelska eller ”Grundstensinnehåll” på Svenska. Dessa sidor innehåller det bästa innehållet du skapar kring sökordet. På så sätt tar du fram en tydlig hierarki som Google enkelt kan betygsätta och sätta vilkne vikt den sidan ska bära. Allt annat innehåll, som long-tail sökorden ska sedan länka till denna grundstenssida. Detta blir en del av din interna länkningsstrategi. Då vet Google att just den sidan är viktigast, på så sätt fokuserar Google på att den sidan ska komma högre upp i sökmotor resultaten (SERP).

Sammanfattning av sökordsanalys

Sökordsanalysen bör vara grundstenen i din sökmotoroptimering. Resultaten av alla 8 steg ovan genererar ett exceldokument med sökord som du vill att din hemsida ska hittas via. Ett av de svårare stegen kvarstår, nämligen att skriva allt innehåll. Du bör skriva artiklar och blogginlägg för varje sökord du vill ska dyka upp i sökmotor resultaten. Det är en utmaning, men tar du det steg för steg kommer du dit snabbare än du anar.

Hoppas att detta inlägg besvarar frågan: Hur gör man en sökordsanalys? Behöver du hjälp eller har frågor? Hör av dig via kontaktformuläret.

 • Förenkla email skapandeprocessen i ditt företag
  Lästid: 6 minuter Hur planerar och utför ni allt arbete kring att skapa emails som ni skickar till era kunder eller medlemmar? Hur säkerställer du kvaliteten och att ingenting missas på vägen till kund? Ett email som går till en stor mottagargrupp, som innehåller en bruten länk eller felskriven text kan vara otroligt pinsamt. Inte minst oprofessionellt.
 • Hur skapar man interaktiva formulär i email?
  Lästid: 6 minuter Det går att bygga interkativa formulär direkt i ett email om du vet hur man gör. Detta är en effektiv metod för att samla information om en mottagare, genom att dem direkt i emailet kan svara på formuläret.
 • Hur gör man en sökordsanalys?
  Lästid: 8 minuter En sökordsanalys är första steget i att sökmotoroptimera de texter du skriver för din hemsida eller blogg. Detta bör vara en grundläggande del i din strategi för att sökordsoptimera dina landningssidor och blogginlägg.
 • Sökmotoroptimerade blogginlägg – 6 Tips
  Lästid: 4 minuter Hur gör man för att ens blogginlägg ska ranka högt på Google? 6 konkreta tips på hur du kan sökmotoroptimera dina blogginlägg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.