Sökmotoroptimerade blogginlägg – 6 Tips

Lästid: 4 minuter

Du kanske redan har eller tänk starta en blogg? Härligt! Att skriva blogginlägg eller artiklar kan vara en rolig sidosyssla och något man potentiellt kan tjäna pengar på i det långa loppet. Men hur gör man för att ens blogginlägg ska ranka högt på Google? Vad behöver du egentligen för att skriva blogginlägget? Vilka steg bör du ta för att få en hög rankning på Google? I detta inlägg har jag samlat 6 konkreta tips på hur du kan sökmotoroptimera dina blogginlägg så att de rankar högt. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Telness.

1. Gör en gedigen sökordsanalys

Du kommer troligen att skriva inlägg som handlar om din bransch, dina intressen eller expertisområde. Vilket definitivt är rekommenderat att du gör. Grunden i att ranka bäst på Google är att ha kvalitativt och bra innehåll som användaren älskar. För att säkerställa att du når rätt målgrupp och att du rankar högt bland sökmotorerna. Behöver du göra en grundläggande sökordanalys.

Att göra en sökordsanalys hjälper dig att ta reda på vilka ord som din målgrupp använder när dem söker efter en produkt eller tjänst. I värsta fall använder du ord som din målgrupp inte använder när dem gör en sökning i en sökmotor. Genom att göra din analys på vilka sökord din målgrupp använder. Får du ihop en lista med ord och termer som kommer hjälpa ditt blogginlägg att ranka högre på Google.

Din analys av sökord blir det första viktiga steget i att skriva ett sökmotoroprimerat blogginlägg, med potentialen att ranka högt. Läs mer om hur du rankar högst på Google här.

2. Förarbetet är nyckeln till framgång

När du väl tagit reda på vilken huvudsakliga term och sökord du vill skriva om, kan du börja förbereda blogginlägget. Det finns ett steg till du bör ta innan du börjar skriva. Vilket bör vara att förbereda innehållet du ska skriva om. Det kan låta som att det är ett extra onödigt steg. Men det gör mycket för att ta fram innehåll som är enkelt att ta till sig och att det är sökmotoroptimerat. I slutändan sparar du tid då du gjort mycket av detaljarbetet i förhand.

Tänk på vad du vill uppnå och vad du vill säga med ditt blogginlägg. Vad är det slutgiltiga målet? Vad ska läsaren ha lärt sig eller tagit till sig? Är det ett informativt inlägg eller är det ett säljande inlägg? Genom att tydligt formulera innehållet och definiera målgruppen blir det mycket enklare att skriva ihop dina blogginlägg.

Glöm inte bort att fila på strukturen i inlägget. Vad ska titeln vara? Ska det finnas ett index i början av inlägget? Vilka undertitlar ska du använda? Hur gör du det så läsbart som möjligt? Allt detta hjälper även sökmotorerna att indexera din hemsida på rätt sätt.

Skriv ner vilket ämne eller huvudområde du tänkt skiva om. Har du skrivit om något liknande tidigare som du kan koppla ihop med kommande inlägg? Vilken ordning ska du publicera inläggen? Själv gör jag en enkel excel uppställning över varje blogginlägg jag tänkt skriva. Det är min guide för att ta det från idé till färdigt blogginlägg.

3. Skriv blogginlägget

Efter du gjort steg 1 och 2 är det dags att skriva ihop ditt blogginlägg. Det kan ibland vara svårt, idétorka, formuleringar eller tillräckligt med innehåll är sådant jag alltid kämpar med. Har märkt att ju tydligare förarbetet är, ju enklare blir det att skriva ihop blogginlägget. De första meningarna kan ofta vara de svåraste att få på plats. Skriv inlägget, det behöver inte vara perfekt. Läs igenom, gör ändringar och läs igenom igen.

Försök att inte hänga upp dig för mycket på enstaka meningar eller formuleringar. Oftast när man läser det en gång till på nytt så blir man klar med vad som behöver skrivas om. Det är bra att skriva ner meningar eller ord du tänkt skriva om, och utforma innehåll utifrån dessa.

4. Hur läsbart är innehållet?

Detta är något som är svårt att mäta själv, men det finns verktyg som kan hjälpa till. Läsbarheten är något som Google tittar på i sin algoritm när dem gör rankningen på sidor. Det är därför bra att alltid läsa igenom innehållet några gånger innan du publicerar, samt ser till att det är tydligt och läsbart.

Ett verktyg jag använder på WordPress är Yoast SEO, men det finns många olika plugins man kan använda. Detta ger en indikation på hur läsbart blogginlägget är utifrån olika parametrar (fungerar även på svenska). Jag försöker alltid att göra ett så bra jobb som möjligt för att tillfredsställa dessa parametrar i arbetet att sökmotoroptimera blogginläggen.

Ibland kan det vara så att meningarna är för långa, eller att man använt för mycket passiva formuleringar. Detta är så klart en guideline och en indikation på att det skulle kunna förbättras.

Sökmotoroptimera dina blogginlägg med Yoast SEO.

5. Har du Sökmotoroptimerade blogginlägg?

Nu har du gjort ett bra förarbete samt skrivit ditt blogginlägg! Förhoppningsvis är det väl strukturerat, riktat mot din målgrupp med rätt sökord och söktermer samt är läsbart. Det är nu din keyword analys kommer in igen. Gå igenom blogginlägget, har du fått med alla sökord och söktermer? Finns det tydliga titlar som innehåller sökorden?

Det finns många verktyg i WordPress för att hjälpa till med att optimera detta. Yoast har även detta som en del i sin lösning. Du får ett antal förslag på vad du kan förbättra och vilka parametrar du bör justera för att öka sökmotoroptimeringen. Det finns många små saker att tänka på och det är lätt att missa på egen hand.

6. Dags att publicera blogginlägget!

Woho! Nu har du skrivit ett tydligt strukturerat blogginlägg, med bra sökmotoroptimering och som är läsbart. Se till att förhandsgranska blogginlägget innan du publicerar, ser det bra ut? Har du fått med allt? Ska du tidsinställa eller publicera direkt? Något annat som bör läggas till? När du väl publicerat ditt blogginlägg kan du dela med dig utav det på sociala medier. Eller skicka ett meddelande till dina följare att det är dags att besöka din hemsida. Sociala medier är en av de viktigaste medierna du har att tillgå för att nå ut och öka antalet besökare till din sajt. Det är en explosiv kickstart för dina blogginlägg!

Sökmotoroptimerade blogginlägg – 6 Tips

Sammanfattningsvis har vi nu gått igenom 6 steg du kan ta för att sökmotoroptimera dina blogginlägg. Detta ger dig en översikt av de viktigaste stegen du bör ta för att tillfredsställa Googles sökalgoritm. Samt göra det enklare för besökarna att läsa och ta del av ditt innehåll. Först gör din sökordsanalys, ta sedan tiden att förbereda och skriva ihop ditt fantastiska blogginlägg. Kolla så att det är läsbart och att sin sökmotoroptimering ser bra ut. Publicera! Hoppas att detta blogginlägg hjälpt dig att skapa sökmotoroptimerade blogginlägg för din sajt.

Har du frågor eller behöver hjälp med något på din hemsida? Hör mer än gärna av dig till mig. Du hittar kontaktformuläret via menyn.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.