Hur rankar jag högst på Google?

Lästid: 4 minuter

En fråga jag ofta får är ”Vad behöver jag göra för att min hemsida ska få högst rankning på Google?”. En bra fråga. En viktig fråga! Men också en fråga som inte har ett 100% korrekt svar. Går in lite kortfattat på det här. Dock finns det många saker du faktiskt kan göra för att förbättra din rankning på Google. På frågan ”Hur rankar jag högst på Google” försöker jag ge mitt ärliga och relativt korta svar nedan. Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Telness.

Hur rankar jag högst på Google?

En av de vanligaste frågor jag får om sökmotoroptimering.

Var det bästa sökresultatet!

Det första och absolut bästa tipset man kan ge, är att bygga den bästa hemsidan du möjligen kan bygga. Google vill i slutändan ge sina användare det bästa resultatet möjligen för en specifik sökterm. Man tittar på en mängd olika parametrar för att leverera de bästa sökresultaten, det är i slutändan helheten som är viktigast för att ranka högt. Om din sökmotoroptimering strategi är att få bästa möjliga resultat är det viktigt att ha en riktigt bra hemsida.

Tekniska sökmotoroptimeringen måste vara perfekt

Om du använder WordPress, har du redan fått mycket av den avancerade tekniska strukturen på plats gratis. Vilket är ett stort plus redan från start. Det är otroligt enkelt att bygga upp en tydlig hemsida med sökmotoroptimerad struktur. Utan att kunna massor av HTML och CSS. Det finns även mängder med plugins för att ytterligare förbättra förutsättningen för en riktigt bra hemsida redan från start.

Hur snabbt din hemsida laddar för besökaren är en faktor som leder till ett högre rankningsresultat. Om landningssidan en person besöker laddas inom några millisekunder, är det mycket bättre än att det tar flera sekunder för första informationen på sidan att synas. Tidigare var detta inte en viktig faktor för att få en hög rank på Google, men detta har blivit viktigare med tiden. Särskilt med ökningen av den mobila användningen på senare år.

Du kan använda Googles Speed insight för att ta reda på hur snabb din hemsida är. Samt ta reda på vad du kan göra för att fixa det som gör den långsam.

Tydlig struktur på landningssidor

Att ha en tydlig struktur på din hemsida förbättrar chanserna att få en högre rankning på Google. Sökmotorer följer länkar som de indexerar och analyserar. Därför blir strukturen på din hemsida och hur du länkar dessa internt otroligt viktig. Sidor med länkar som pekar till dessa kommer att värderas högre av Google. Medan sidor med få inkommande länkar kommer ses som mindre viktiga. Tänk på din hemsidestruktur som en guide för Google och hur dessa ska indexeras och värderas.

Innehåll är fortfarande viktigast

Sökmotoroptimerad text och innehåll är självklart fortfarande otroligt viktigt och är en fundamental del i en bra sökmotoroptimerings strategi. Allt eftersom att sökmotorer som Google indexerar och går igenom din hemsida, behöver du fortsatt justera och uppdatera dina sidor för att tilltala algoritmerna. Förutom detta behöver man även skapa kvalitativt innehåll, skriva klart och tydligt, så att läsaren lätt kan ta åt sig innehållet. Google tar även i beaktning läsbarheten på din hemsida! Det finns många små tips kring detta vilket jag kommer ta upp i ett annat blogginlägg.

Praktiska tips för att ranka högst på Google

Det finns tyvärr inte en färdig manual på hur då går tillväga för att få högst rank på Google. Algoritmen tar många parametrar i beaktning och ingen vet exakt hur den fungerar. Dock har jag samlat några praktiska tips för att lyckas.

1. Gammalt innehåll

Om du har en hemsida med många sidor och blogginlägg, är det enkelt att glömma bort äldre sidor eller ha sidor som inte har några inkommande länkningar. Detta är något många glömmer bort/missar att göra någonting åt och något som påverkar din rankning. Om du har sidor som inte har något annat som länkar till dessa, anser Google att dessa inte är viktiga. Ju mindre vikt sidor får, ju lägre rank får dessa. Dessa står då ”ensamma” och anses inte viktiga. Textlänkar väger tyngst och är något du enkelt kan fixa på dina sidor och blogginlägg. Skälet till att detta är viktigt är att fler länkar ger Google en kontext för att förstå innehållet och därigenom kan ges ett högre värde.

2. Kannibalisering av sökord

Detta är tyvärr något som många gör fel och väldigt enkelt att råka göra. Nämligen att skapa fler sidor eller inlägg som är optimerade utifrån samma eller liknande sökord. Det blir då svårt för Googles algoritm att förstå vilken av dessa två sidor/blogginlägg som är viktigast. Resultatet kan bli att båda sidorna rankar sämre, för att de kannibaliserar på varandra. Tänk igenom vilka sidor som är viktigast för dig och länka dit till de andra mindre viktiga sidorna med liknande sökord.

I vissa fall är det bättre att gå igenom innehållet och slå ihop redundanta sidor, eller skriva om andra inlägg. Om du tar två sidor med liknande innehåll och gör dessa till en sida med fantastiskt innehåll. Har du väldigt fort skapat förutsättningen för Google att hitta vad som ska rankas högst. På så sätt löser du problemet med att kannibalisera på din egna rankning.

3. Förbättra laddningstiden på hemsidan

En hemsida som laddas snabbt är en otroligt viktig del av bra sökmotoroptimering. Användarna förväntar sig att få fram sökresultat fort och att komma åt innehållet snabbt. Google vill ge användarna vad dem vill ha. Genom att snabba upp din hemsida, komprimera stora bilder, optimera kod, eliminera fel och saker som inte fungerar är VIKTIGT. Google har verktyg för detta, det finns även mycket verktyg som kan hjälpa till i WordPress.

4. Fixa Google Search Console felmeddelanden

Googles verktyg som heter Search Console kan snabbt kolla igenom din hemsida och ger dig felmeddelanden och resultat på hur snabb din hemsida är. Ta tag i detta omedelbart och lös dessa problem. Då kan Google gå igenom hemsidan igen och när problemen är fixade, har du möjlighet att ranka högre.

Sammanfattning av hur du rankar högst på Google

Sökmotoroptimering kräver mycket arbete för att du ska få bäst resultat. Det finns inte ett svar för alla situationer, men det finns som tur är många saker du kan göra för att få högre rankning på Google. Du bör ha en långsiktig strategi och fokusera på att skapa ett högt värde för besökarna.

Du behöver ha en grym användarupplevelse, bra tekniskt anpassad sökmotoroptimering, grymt innehåll och en bra grundläggande struktur. Om du har frågor eller funderingar, hör av dig! Det finns många saker jag kan hjälpa dig med. Hoppas jag besvarat frågan – Hur rankar jag högst på Google?


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.