Email marknadsföring mer effektiv än social medier

Är email marknadsföring fortfarande lönsam?

Lästid: 5 minuter

Är email som marknadsföringskanal död nu när vi har alla dessa sociala medie kanaler och andra kommunikationsplattformar? Svaret är ett rungande, nej! Tittar man noga på statistiken ser man att det finns 3x fler emailkonton än facebook och twitter kombinerat. Det är även 6x större chans att du engagerar en mottagare att klicka vidare i ett email än på en tweet. Sanningen är att om du gör email marknadsföring rätt, har du oändliga möjligheter att konvertera och tjäna pengar på det.

Vad är beviset på att email marknadsföring fortfarande är en vinnande kommunikationskanal i dagens media brus? Baserat på data från 2018 har Smart Insights tagit fram en rapport som visar att just email marknadsföring är en av de mest effektiva digitala kanalerna. Bilden nedan visar en jämförelse över hur marknadskommunikatörer ser att olika typer av digitala kommunikationskanaler jämför sig mot varandra.

Email marknadsföring mer effektiv än social medier
Courtesy of Smart Insights

Personligen upplever jag att man hanterar och bryr sig om email inkorgen på ett helt annat sätt än flöden i sociala medier. Det är även generellt sett vanligare att man har en emailadress än olika sociala mediekonton. Tittar man på hela befolkningen brukar 85% av vuxna internetanvändare ange att dem har en emailadress. En framgångsrik email marknadsföringskampanj ger ofta bättre resultat än jämfört med en framgångsrik social mediekampanj.

Kom ihåg att du är gäst i någons inkorg!

Hur skulle du känna om någon började kasta in massor av reklam, tidningar, flygblad, erbjudanden eller appropåer i din brevlåda? Många känner nog igen sig med att det är lite irriterande att få gratistidningar och annan reklam i brevlådan när man satt upp en tydlig skylt att det inte är något man vill ha.

Behandla mottagarna på email-listan exakt likadant som du vill att brevbäraren ska hantera brevlådan. Att skicka mängder av email till en mottagare som varken är relevant eller intressant är gårdagens sätt att använda email marknadsföring. Idag finns kraftfulla verktyg och strategier som bygger en nära relation med mottagaren. Då skapar du istället email som är något att se fram emot.

Det bästa sättet att bli framgångsrik med email marknadsföring är att kontinuerligt skapa fantastiskt bra innehåll, skicka det till rätt person, vid rätt ridpunkt. Glöm inte bort att visa uppskattningen över att du har tillgång till någons emailadress! Det är få företag som verkligen värdesätter denna direkta och personliga kommunikationskanal. Samt på ett ödmjukt och tacksamt sätt sedan erbjuder ett mervärde via emailutskick.

3 steg för bättre email marknadsföring

1: Bygg din maillista

För att komma igång och bygga din maillista behöver du både samla godkännande om att lägga till personen på listan. Samt för att attrahera personer att börja prenumerera på ditt nyhetsbrev bör du erbjuda något i utbyte. Detta kan vara tips & tricks, värdefull information, aggregerade nyheter, insikter inom vissa ämnen eller olika erbjudanden. Egentligen spelar det inte så stor roll vad du erbjuder i utbyte, men det måste finnas ett tydligt syfte bakom att samla in mailadresserna. Som prenumerant vill man gärna veta vad det är man lämnar ut sin personliga kommunikationskanal till.

Genom att ha tydliga och starka CTA (call to action) samt välskriven copy ökar du chanserna att besökare på hemsidan ska vilja lämna ifrån sig sin mailadress. Etablera kredibilitet med besökaren för att sätta grunden för din email marknadsföring.

2: Förväntningar och innehåll

Email marknadsföring handlar mycket om förväntningar och hur du skapar och tillmötesgår dem. Med en stark CTA och konsistent uppföljning med kvalitativt innehåll, ökar du chansen till att lyckas med din email kampanj. Håll vad du lovar, om du till exempel lovat att tillhandahålla email veckovis men börjar istället emaila dagligen kan det slå tillbaka med avregistreringar. Det motsatta gäller så klart också.

Det initiala uppföljningsmailet bör skickas omgående när något registrerat sig på din maillista, du har möjligheten att introducera vad du erbjuder samt skapa en tidig relation med prenumeranten. Det går inte på rak arm säga om det är bättre att vara otroligt kortfattad i mailet eller ge mer detaljer och information. Testa dig fram och se vad som fungerar bäst, i slutändan handlar det om att leva upp till förväntningar.

Airbnb har en mycket bra on-boarding process för nya värdar. Detta email förklarar grunderna med tjänsten och vad du förväntas få av Airbnb. Nästan alla email marknadsföringsplattformar erbjuder idag autoresponders eller automatiserade marknadsföringsprocesser. Dra nytta av det!

3: Analys och segmentering

Nu när du har koll på grunderna bakom en effektiv email marknadsföringskampanj är det dags att ta saker till nästa nivå. Genom att involvera segmentering av maillistan och analys kan du generera bättre resultat med varje kampanj.

Håll koll på din email statistik

De flesta emailtjänster och plattformar idag erbjuder någon form av statistik och analysverktyg. Detta är grundläggande för att förstå vad som fungerar eller inte i din email marknadsföring. All statistik är så klart viktig. Dock är de viktigaste 3 – Öppningsfrekvens, klickfrekvens och avregistreringar. En annan viktig statistik är leveransbarheten, jag exkluderar denna dock då den är mer av en hygienfaktor.

Öppningsgraden visar hur många prenumeranter som har öppnat ditt email. Den baseras på en tracking pixel som laddas när något öppnar ett email, som skickar tillbaka datan till mailplattformen. När man tittar på öppningsgraden får man en förståelse för hur bra relation du skapat med läsaren, samt hur väl titeln lockat till klick. Om öppningsgraden är låg betyder det att du har oengagerade mottagare och behöver förbättra arbetet med att skapa ett värdefullt innehåll.

Klickfrekvensen (CTR – Click-through rate) visar hur många som klickat på en link i emailet. Om klickfrekvensen är låg kan det betyda att målgruppen inte är tillräckligt tydlig eller att innehållet behöver förbättras. Ibland kan det räcka med att ändra länktexten, använda tydliga CTA knappar eller lyfta upp länkar högre upp i emailet.

Avregistreringar (Unsubscribe) visar hur många som klickat på länken som leder till att avregistrera sig från listan och framtida utskick. Om det är så att antalet som avregistrerar sig är högre än antalet som registrerar sig på maillistan har du ett problem, du tillför inte tillräckligt mycket värde för prenumeranten. Alternativt kan det varit något som gjort att mottagaren inte längre känner att det som skickas ut är attraktivt och intressant längre.

Denna statistik hjälper dig att förbättra innehållet, segmenteringen och timingen av din email marknadsföring. Använd den till fullo för att säkra din framgång med dina emailutskick.

Emailmarknadsföring mätvärden

Segmentera dina listor

Genom att dela in dina mottagare i olika grupperingar öppnar du upp möjligheter att skräddarsy innehållet du skapar utifrån läsarens intressen. Detta ökar chanserna att lyckas med email marknadsföringen. Om möjligheten finns bör du låta prenumeranten själv välja vilken typ att innehåll som hen vill ha. Utifrån denna information kan du skapa listor som innehåller personer mer liknande intressen, demografiska data, hur personen hittade dig, om hen ska finnas på nyhetsbrevlistan eller produktlistan. Det finns som sagt oändligt många uppsättningar du kan skapa för att segmentera prenumeranterna på bästa sätt.

Kom ihåg att du är en gäst i mottagarens inkorg! Var respektfull, värdeskapande och tydlig. Ge mottagaren vad hen förväntar sig och testa dig fram för att skapa framgångsrika emailutskick. Se till att erbjuda ett mervärde, engagera och ha kul!Vill ditt företag bli bättre på email marknadsföring?

En välstrukturerad email marknadsföringsstrategi skapar möjligheter att få nöjdare kunder, högre konverteringsgrad samt ökade intäkter. Hör av dig om du vill veta mer om hur jag kan hjälpa er att uppnå högre resultat med email marknadsföring.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.